22 de novembre Santa Cecilia, Dia de la Música

Segons el Consell Internacional de la Música, aquest dia va ser impulsat en 1975 per Lord Yehudi Menuhin per promoure l’art de la música entre tots els sectors de la societat i els ideals de la UNESCO de pau i amistat entre pobles i l’evolució de les seves cultures a través de l’intercanvi i apreciació de valors estètics. El CIM i la UNESCO celebren aquest dia l’1 d’octubre de cada any.

Per la seva banda, la Unió Europea celebra aquest dia cada 21 de juny des de 1985 per “promoure l’intercanvi cultural entre els pobles, el transvasament musical d’uns territoris a uns altres”. Ho fa amb concerts gratuïts i donant-li visibilitat a nous artistes. A Amèrica Llatina, el Dia de la Música se celebra el 22 de novembre en honor a Santa Cecilia, patrona catòlica dels músics, declarada com a tal en 1954 pel Papa Gregorio XIII, que en el seu martiri va seguir cantant-li a Déu.

En Europa, a més, existeix el “Dia de la Música o Festa de la Música”, una jornada que actualment se celebra en un centenar de països cada 21 de Juny,  a l’inici de l’estiu. Aquesta commemoració europea, originalment nascuda a França i coneguda com a “Fête de la Músique”, va intentar expandir-se i convertir-se en festa internacional, però no ha arrelat en la major part dels països.